top of page
Search

Eski Fotoğraf Makinenizi "Hackleyerek" Sinema Kamerası Kalitesinde Görüntüler Elde Edin

Harun Yusuf Şahin

Updated: Sep 27, 2020

Bu sinematografi tekniğiyle, dinamik aralığı oldukça düşük olan eski Canon fotoğraf makinelerinize yaklaşık 13 adımlık dinamik aralık kazandırabiliriz. Bu "Red Epic", "Arri" ve "Blackmagic" sinema kameralarının ortalama dinamik aralığına denk gelir. Bu eskiye oranla çok daha sinematik görüntüler elde edebileceğiniz anlamına gelir.


Videoda kalite dediğimiz zaman aklımıza sadece çözünürlük gelmemelidir. Düşük çözünürlüklü bir video, yüksek çözünürlüklü bir videodan çok daha sinematik ve estetik gözükebilir.

Bu yazı; videodaki kalite faktörlerinin en önemlilerinden olan dinamik aralığı teknik olarak geliştirme üzerinedir.

Bu teknik yeni başlayanlar ve orta düzey film yapımcıları için sinematik görüntü elde etmenin harika bir yoludur.



1- İhtiyacınız Olan Ekipman


Konu başlığında yazdığı gibi bir nevi "Hack" işlemi yapacağız. Bu işlem için Magic Lantern yazılımını kullanacağız. Bu yazılım Canon için kullanıcılar tarafından geliştirildi. Fakat her Canon fotoğraf makinesi modeline uygun değil, bu yüzden aşağıdaki listeden fotoğraf makinenizin uyumluluğunu kontrol ederek işleme devam edebilirsiniz.


7D, 6D, 5D II, 5D III, 1200D, 1100D, 700D, 650D, 600D, 550D, 500D, 450D, 70D, 60D, 50D



 


2- Magic Lantern Kurulumu


Magic Lantern, fotoğraf makinenize; RAW kayıt, vectorscope, zebra ve gelişmiş ses kontrolleri gibi özellikler ekler. Canon orijinal yazılımının kısıtladığı çoğu özelliklerin kilidini açar.

Magic Lantern; fotoğraf makinenizin garantisini bozabilir ve riski oldukça düşük olsa da bazı hatalara sebep olabilir, bu yüzden eski bir makineye yüklemek daha mantıklıdır. Yükleme işlemini istediğiniz zaman geri alarak orijinal yazılımına çevirebilirsiniz.


Magic Lantern yazılımını indirerek, fotoğraf makinemizde kullandığımız hafıza kartına aktarıp kurulumu cihaz arayüzünden gerçekleştireceğiz.


Aşağıdaki bağlantıdan cihazınıza uygun sürümü indirip ve videoyu takip ederek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.




 


3- Çekiminizi Yapın


İlk çekimlerinizde eskiye oranla farklı farkedebilirsiniz. Magic Lantern RAW formatında C-LOG videolar çektiği için hafıza kartını oldukça yoğun kullanır, bu yüzden hızlı ve yüksek kapasiteli hafıza kartına sahip olmak daha uzun süreli ve konforlu çekimler için oldukça önemlidir.

64GB hafıza kartına yaklaşık olarak 26 dakika çekim yapabilirsiniz.


Magic Lantern özelliklerini deneyerek çekim sırasında ihtiyacınız olan fonksiyonları açabilirsiniz.




 


4- Çekimlerinizi Düzenleyin


Çekimlerinizi gerçekleştirdikten sonra sıra çekim dosyalarını düzenlenebilir hale getirmektir.

Çekim sonrası hafıza kartını bilgisayarınıza taktığınızda çektiklerinizi izleyemediğinizi farkedeceksiniz çünkü çekimleriniz henüz tam olarak izlenebilir video halini almamıştır, diğer bir deyişle sıkıştırılmamıştır.

Bu dosyaları açmak ve sıkıştırılmış çıktılarını almak için MlRawViewer yazılımını kullanacağız.


Çekimlerinizin çıktılarını aldıktan sonra kurgu ve isterseniz renk düzenleme (Color Correction, Color Grading) işlemleri yapabilirsiniz. Bu işlemler için oldukça başarılı ve ücretsiz olan Davinci Resolve yazılımını öneririm. Çoğu video düzenleme yazılımları için hazır renk paletleri vardır (Lut), bu paletleri kullanarak videolarınızı sinematik tonlar kazandırabilirsiniz.


 

Magic Lantern VS Orijinal Canon Yazılımı



Magic Lantern ile Çekilmiş Bir Video


Comments


bottom of page